Napelem Rendszerek

Napelem rendszerek


Napjainkban a napelem rendszerek rohamos terjedésének lehetünk szemtanúi.

Ennek egyik oka az alternatív energiák kiaknázásának egyre komolyabb terjedése, a másik pedig a hagyományos energia árának folyamatos növekedése. Jellemző ez a villamos energiára is, így a napelem rendszerek soha nem látott ütemben szaporodnak. 

A napelemes rendszerek egyik fontos jellemzője, hogy a napelem energia termelése nem feltétlenül esik egybe a fogyasztással, így a megtermelt alternatív energiát tárolni kell. Ez történhet akkumulátorokban (szigetüzem), vagy pedig az áramszolgáltató hálózatában. A mai napelem rendszerek már rendkívül fejlettek, élettartamuk kb. 40-50 év, a minőségi gyártók jellemzően 25 év garanciát vállalnak az általuk gyártott napelemekre. Irányadó számként: egy átlagos családi ház elektromos energia igénye évente kb. 2 500 kWh.

Hálózatra termelő napelem rendszerek

A hálózatra termelő rendszer az alternatív úton megtermelt energiát egy különleges villanyórán (hétköznapi nevén: ad-vesz órán) keresztül közvetlenül termeli be az elektromos hálózatba.

Ennek az áramnak a megvásárlására az áramszolgáltatót törvény is kötelezi (2005. évi LXXIX. számú törvény). Ebben az esetben nincs szükség akkumulátorra, ezt a szerepet az áramszolgáltató hálózata tölti be. A felhasznált áramért így is fizetni kell, de természetesen csak annyiért, amennyi többletfogyasztás volt. Amennyiben több áramot termelt a rendszer, mint a felhasználás, akkor ennek az árát az áramszolgáltató a törvény alapján megfizeti. Egy jól megtervezett és kiépített rendszer képes az egész éves áramigényt is biztosítani.

Hálózatra termelő napelem rendszerek megtérülési ideje

Ezúton ajánljuk figyelmébe – legyen magán építtető vagy közület - a hálózatra tápláló napelem rendszereinket. Ezen rendszerek közös jellemzője, hogy a jelenlegi szabályozás szerint kb. 8-10 év a megtérülési idejük, ezután pedig csak hasznot hoznak Önnek. Mivel egy ilyen rendszer élettartama minimum 30 (40) év, könnyen belátható, hogy ezek a beruházások nem rövidtávra szólnak.

Cégünk természetesen vállalja a rendszerek E.ON HUNGÁRIA, ELMÜ-ÉMÁSZ, és EDF-DÉMÁSZ –nál történő engedélyeztetését is, így Önnek semmilyen egyéb teendője ezzel nincs.

Milyen napelem rendszert érdemes választani?

Legelső sorban: SZAKEMBERRE támaszkodva vágjon csak bele e beruházásba!

Tudja hány tényezőt kell figyelembe venni egyszerre? A szükséges éves villamos energia felhasználásnak megfelelő mennyiségű napelemet szükséges telepíteni.

És emellett mire kell odafigyelni? A napelem típusára, (polikristály, monokristály, amorf) a napelem teljesítmény garanciájára, egyéb garanciális feltételére, a tartószerkezet minőségére, garanciájára. A tervezéskor a megfelelő kialakításra, tájolásra, dőlésszögre, az inverter gyártmányára, típusára, elhelyezésére.

Az általunk adott árak “csomagban” értendőek. Ebben a csomagban Felmérés, tanácsadás, tervezés, ügyintézés, kiszállítás, telepítés melyeknek költségeit tartalmazzák a “KOMPLETT RENDSZERÁRAK”

Amennyiben ki szeretné váltani villamos energia fogyasztását napelem rendszerrel, akkor az éves igényét ossza el 1150-el. Ez a szám adja meg a kb. szükséges naperőmű teljesítményét. Egy egyszerű példán keresztül. Egy átlagos családi ház villamos energia fogyasztása havi kb. 200 kWh. Ez éves szinten 2 400 kWh fogyasztást jelent. Tehát a kb. szükséges napelem rendszer teljesítménye 2 100 kWp.  Az 1150-el való osztásra azért van szükség, mert egy (általunk beépített – Viessmann, Eclipse) minőségi 1 kWp napelem rendszer éves várható teljesítménye 1 150 kWh, optimális besugárzási szöget, valamint déli irányt feltételezve.

Ezek természetesen csak „ökölszabályok”. Semmiképp nem ez alapján szabad döntést hozni. Hogy minden tényezőt figyelembe véve a legjobb megoldást tehessük le Ön elé – keressen minket bátran az elérhetőségeinken.